Ενεσοθεραπεία

 

Βλαστοκύτταρα ενηλίκων για την θεραπεία της αρθρίτιδας

 

Τα μεσεγχυματικά βλαστοκύτταρα (εικόνα 1) είναι κύτταρα τα οποία έχουν την δυνατότητα να πολλαπλασιασιάζονται και να διαφοροποιούνται σε διαφόρων ειδών κύτταρα όπως χονδροκύτταρα, οστεοκύτταρα και άλλα.

 

MSC

Εικόνα 1. Μεσεγχυματικά βλαστικά κύτταρα.

 

Πρόσφατες μελέτες σε ζώα έχουν δείξει ότι τα βλαστοκύτταρα διαφοποιούνται και σχηματίζουν οστούν και αρθρικό χόνδρο, δίνοντας έτσι ελπίδες για την αντιμετώπιση της οστεοαρθρίτιδας στον άνθρωπο. Οι πρώτες εφαρμογές στον άνθρωπο έχουν ξεκινήσει τα τελευταία χρόνια με σημαντική ανακούφιση των ασθενών από τα ενοχλήματα. Ο έλεγχος με μαγνητική τομογραφία και επεμβάσεις δεύτερης ματιάς, απέδειξαν την αναγέννηση του αρθρικού χόνδρου (εικόνα 2). Μέχρι σήμερα δεν έχουν αναφερθεί επιπλοκές από την εφαρμογή της μεθόδου, κάτι που αποδίδεται στο ότι πρόκειται για αυτόλογο ιστό, κύτταρα δηλαδή που προέχονται από τον ίδιο τον ασθενή.

 

Healing_knee

Εικόνα 2. Επούλωση χόνδρινης βλάβης γόνατος με βλαστοκύτταρα σε 12 μήνες.

 

Πιο γνωστά στο ευρύ κοινό είναι τα εμβρυικά βλαστοκύτταρα, που λαμβάνοντα από τον ομφάλιο λώρο κατά η γέννηση του παιδιού. Βλαστοκύτταρα όμως υπάρχουν και στον οργανισμό του ενήλικα. Τα μεσεγχυματικά βλαστοκύτταρα ενηλίκων ανευρίσκονται σε διάφορους ιστούς του σώματος. Σήμερα είναι δυνατή η απομόνωσή και πολλαπλασιασμός τους από τον μυελό των ιστών και από το λιπώδη ιστό. Η λήψη βλαστοκυττάρων από τον λιπώδη ιστό φαίνεται να είναι το ίδιο ή και περισότερο αποτελεσματική ενώ ταυτόχρονα είναι και λιγότερο επώδυνη σε σχέση με τη λήψη βλαστοκυττάρων από τον μυελό των οστών.

 

en3

Εικόνα 3. Έγχυση βλαστοκυττάρων στο ισχίο υπό ακτινοσκοπικό έλεγχο.

 

Η θεραπεία της αρθρίτιδας με βλαστοκύτταρα ενηλίκων γίνεται σε δύο φάσεις. Στην πρώτη φάση γίνεται λήψη λιπώδους ιστού (λιποαναρρόφηση) με τοπική αναισθησία. Ακολουθεί καλλιέργεια των βλαστοκυττάρων (για ένα μήνα) στο εργαστήριο και ενεργοποίησή τους προς χονδροκύτταρα. Στη δεύτερη φάση γίνεται έγχυση των βλαστοκυττάρων στην πάσχουσα περιοχή. Η έγχυση στο γόνατο και σε άλλες επιφανειακές αρθρώσεις γίνεται υπό καθοδήγη με υπέρηχο στο ιατρείο, ενώ στο ισχίο (εικόνα 3) γίνεται υπό ακτινοσκοπικό έλγχο στην κλινική. Θα πρέπει να σημειωθεί ότι η θραπεία της οστεοαρθρίτιδας με βλαστοκύτταρα είναι ακόμα σε εξέλιξη και έχει καλύτερα αποτελέσματα σε ελαφριές μορφές αρθρίτιδας. Υπάρχουν βέβαια και οι αισιόδοξες απόψεις ότι μπορεί να καθυστερήσει την εξέλιξη της οστεοαρθρίτιδας μέχρι και 10 χρόνια. Σίγουρα πάντως αποτελεί μία ακόμα μη χειρουργική λύση για την θεραπεία των χόνδρινων βλαβών και της οσταοαρθρίτιδας.

 

Ενδείξεις Θεραπείας με Βλαστοκύτταρα:

 

  • Αρχόμενη και μέσης Βαρύτητας οστεοαρθρίτιδα όλων των αρθρώσεων.
  • Ρήξη και θλάση μυών
  • Μερική ρήξη προσθίου και οπίσθιου χιαστού στο γόνατο.
  • Μερική ρήξη μηνίσκου στο γόνατο.
  • Μερική ρήξη τενόντων στον ώμο .
  • Άσηπτη νέκρωση μηριαίας κεφαλής στο ισχίο σε αρχικά στάδια.
  • Αρθριτικές αλλοιώσεις σπονδυλικής στήλης.
  • Μερική ρήξη Αχιλλείου

Κάντε Like στο Facebook

S5 Box

Login

Register

You need to enable user registration from User Manager/Options in the backend of Joomla before this module will activate.