ΤΙ ΕΙΝΑΙ Η ΑΡΘΡΟΣΚΟΠΗΣΗ;

Η αρθροσκόπηση είναι μία σχετικά πρόσφατη χειρουργική τεχνική , η οποία πλέον τυγχάνει ευρύτατης αποδοχής σε παγκόσμιο επίπεδο όσον αφορά στην διάγνωση αλλά και στην αντιμετώπιση-θεραπεία πάρα πολλών παθολογικών καταστάσεων που αφορούν στις αρθρώσεις.

Η καινοτομία της αρθροσκόπησης συνίσταται στην χρήση μίας πολύ λεπτής κάμερας υψηλής ανάλυσης, η οποία εισάγεται από μία πολύ μικρή τομή του δέρματος(περί τα 0,5 cm) στην άρθρωση και «στέλνει σήμα και εικόνα » σε έναν τηλεοπτικό δέκτη(τηλεόραση).Με τον τρόπο αυτό ο χειρουργός μπορεί να έχει άμεση εικόνα του εσωτερικού της άρθρωσης του ασθενούς, να διαγνώσει τυχόν υπάρχουσες παθολογικές καταστάσεις και να τις θεραπεύσει, με την χρήση ειδικών λεπτών εργαλείων τα οποία εισάγονται στην άρθρωση από μία δεύτερη, εξίσου μικρή τομή του δέρματος(περί τα 0,5 cm).

ΣΕ ΠΟΙΕΣ ΑΡΘΡΩΣΕΙΣ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΓΙΝΕΙ ΑΡΘΡΟΣΚΟΠΗΣΗ;

Δυνητικά όλες οι αρθρώσεις μπορούν να υποβληθούν σε αρθροσκοπικό έλεγχο.Ωστόσο, λόγω τεχνικών περιορισμών, οι αρθρώσεις τις οποίες αρθροσκοπούμε, κατά κύριο λόγο, είναι : ο ώμος, ο καρπός, το ισχίο, το γόνατο, η ποδοκνημική.Προσφάτως, σε εξειδικευμένα κέντρα διενεργούνται και αρθροσκοπικές μικροεπεμβάσεις στην σπονδυλική στήλη.

ΠΟΙΕΣ ΠΑΘΗΣΕΙΣ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΖΟΝΤΑΙ ΑΡΘΡΟΣΚΟΠΙΚΑ;

Με την πάροδο του χρόνου επήλθε σημαντική πρόοδος στην κατασκευή ειδικών εργαλείων, τα οποία κατέστησαν εφικτή την διεύρυνση του πεδίου των παθήσεων που θεραπεύονται αρθροσκοπικά.Ενδεικτικά αναφέρουμε ότι αρθροσκοπικά αντιμετωπίζονται οι εξής παθήσεις : Αστάθεια ώμου, ασβεστοποιός τενοντίτιδα τενοντίου πετάλου, ρήξη τενοντίου πετάλου του ώμου, ρήξη μηνίσκων , ρήξη χιαστών συνδέσμων του γόνατος, σύνδρομα πρόσκρουσης του ισχίου και της ποδοκνημικής κ.ά.

ΠΟΙΑ ΤΑ ΠΛΕΟΝΕΚΤΗΜΑΤΑ ΤΗΣ ΑΡΘΡΟΣΚΟΠΗΣΗΣ;

Τα πλεονεκτήματα της αρθροσκόπησης είναι πάρα πολλά σε σχέση με τις συμβατικές επεμβάσεις.Οι τομές του δέρματος είναι κατά πολύ μικρότερες,οπότε το αισθητικό τελικό αποτέλεσμα είναι σχεδόν τέλειο.Επιπλέον, λόγω των μικρότερων τομών,ο μετεγχειρητικός πόνος είναι σαφώς μειωμένος και ο χρόνος αποκατάστασης του ασθενούς κατά πολύ πιο σύντομος, σε σχέση πάντα με τις συμβατικές-ανοικτές επεμβάσεις.

Ενδεικτικά αναφέρουμε ότι ο ασθενής σηκώνεται και ορθοστατεί την ίδια μέρα του χειρουργείου. Τέλος, λόγω της συνεχούς ροής ύδατος μέσα στην άρθρωση κατά την διάρκεια της αρθροσκόπησης, οι πιθανότητες διεγχειρητικής μόλυνσης είναι πολύ λιγότερες.

ΜΠΟΡΟΥΝ ΟΛΟΙ ΟΙ ΟΡΘΟΠΑΙΔΙΚΟΙ ΝΑ ΚΑΝΟΥΝ ΑΡΘΡΟΣΚΟΠΗΣΕΙΣ;

Η αρθροσκόπηση είναι μία σχετικά πρόσφατη χειρουργική μέθοδος, η οποία απαιτεί πολύ υψηλό βαθμό εμπειρίας και εξοικείωσης από τους ορθοπαιδικούς που την διενεργούν.Μόνο οι ορθοπαιδικοί που έχουν λάβει την κατάλληλη εκπαίδευση και έχουν τις απαιτούμενες δεξιότητες και ικανότητες μπορούν να εκτελούν αρθροσκοπίες επεμβάσεις επιτυχώς. Σε άπειρα και μη εκπαιδευμένα χέρια ,το αρθροσκόπιο μπορεί να μετατραπεί σε πολύ επικύνδυνο,ακόμα και καταστροφικό εργαλείο.

Νικόλαος Ι. Τάταρης
Ορθοπαιδικός Χειρουργός


Αθλητίατρος – Επικεφαλής της ομάδας ARTHROSCOPISIS – Ιατρικό Περιστερίου (Όμιλος Ιατρικού Αθηνών)

Επιστημονικός Συνεργάτης 401 Γενικού Στρατιωτικού Νοσοκομείου

Υπεύθυνος Ορθοπαιδικός Ωνασείου Καρδιοχειρουργικού Κέντρου

Επιμελητής Ευρωκλινικής Αθηνών (Τμήμα Ψηφιακής Χειρουργικής Γόνατος)

Πιστοποιημένος Ιατρός από το Εθνικό Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών στις βιολογικές θεραπείες με βλαστοκύτταρα

Μέλος Ελληνικής Εταιρείας Αρθροσκόπησης και Αθλητικών Κακώσεων

Ιατρείο

Περιστέρι: Τζων Κέννεντυ & Πιερίας 57, 12136
Τηλέφωνο: 2108004323  Κινητό: 6932242565  e-mail: nikos@tataris.gr